HÖSTEN – 2023

16 september - 8 oktober

GIBCA-Logojpg


Kicki Lundgren, fotografi, "Los Viejos" - Stora galleriet


kicki-lundgrenjpg

Kicki Lundgren, "Los Viejos", fotografi


Utställningen handlar om nordeuropeiska pensionärer som valt att helt eller delvis bosätta sig i Spanien. 

Kicki har under återkommande resor fotograferat pensionärer i Spanien – för att ge dem liv och ansikten


Lisa Sellin & Erik Funck, måleri, marmor och multimedia. Lilla galleriet och Annex Tvättstugan


Verken lyfter perspektiv på den mänskliga erfarenheten utifrån konstnärernas egna liv.


14 – 29 oktober

Jakob Anckarsvärd, måleri - Stora galleriet


jakob-anckarsvardjpg

Jakob Anckarsvärd. “Extremväder”, målning, 70 x 100 cm


Färg i utveckling

Under min uppväxt bodde jag ett år i Lerum, vilket kanske är en trolig anledning till att jag följer i Göteborgskoloristernas fotspår. Jag utforskar färgers möjligheter med landskap som scen. Jag återbesöker motiv från bland annat Marcus Larsson, Jordaens, Constable och Hobbema med en färgstark palett och expressiv stil. Jag har ställt ut runt om i Sverige med Halmstad och Stockholm som bas.


Casper Johansson, tuschlaveringar - Lilla galleriet


casper-jjpg

Casper Johansson. Sødergade (83), tuschlavering på papper, 70 x 100 cm, 70 x 100 cm, 2023


Utställningen ’minadokument/2023/minnen/osorterade’ – en reträtt från verkligheten. Ett försök till att förstå och omvärdera minnen från tider av förmörkelse. Ett experiment i att hitta och fånga upp färgerna i svärtan och acceptera det förflutna. Jag försöker berätta om mörker på ett lekfullt sätt. Utställningen består främst av monokroma tuschlaveringar från förr och nu i ett försök att sondera terrängen gällande uppväxt, arv och ensamhet.
4 – 19 november

Jeanette Fyhr, glas, papper, keramik, grafik - Stora galleriet


jeanette-fyhrjpg

Resultatet

Vi får se vad det blir” Det blir vad det blir. Det är vad det är.Annika Rydberg, akvarell, teckning, skulptur - Lilla galleriet


a-rydbergjpg
Annika Rydberg, "Vitt ljus", akvarell, 16 x 14,5 cm

Ett vidsträckt landskap och vidden av en vidöppen himmel har präglat mig sen barndomen. Att gestalta genom att iaktta hur ljuset faller har gått som en röd tråd genom arbetet med skulptur, men på senare år har den känsliga akvarellfärgen kommit att bli mitt viktigaste medium. Flera verk är utförda under resor till Nordnorge, Norrbotten och min uppväxtort Gränna.
25 november – 7 januari, 2024

Knut Andersson - målningar - Stora galleriet


Kulturmaskinjpg

Knut Andersson. ”Kulturmaskin”. 1970-tal. Olja på duk.

 

Min far Knut Andersson - Konstnär, fårbonde

Så länge jag kan komma ihåg så målade min far. Det var hans stora intresse, hans passion! Han gick någon kvällskurs i Malmö konstskola på -50 talet. Annars var han helt autodidakt. Han målade nästan enbart på vinterhalvåret när det inte var så mycket arbete med jordbruket. Motiv och inspiration hittade han ofta i Dagens Nyheter. Han kallade sin stil kritisk realism eller social realism. Det är ofta ganska starka motiv med den lilla utsatta människan som kommer i kläm i det stora samhället. Det kan vara urbanisering, kriminalitet, krig och konflikter. Men ibland med inslag av humor och ironi.

Jag är uppvuxen med målningarna på väggarna i vårt hus. Min far fick alltid mycket beröm för sin teknik och utförande av gäster som kom på besök. Men ofta fick han frågor om vad han ville säga med motivvalet, om vilket budskap han ville förmedla till betraktaren. Min far var alltid extremt fåordig om sina tankar och idéer om motiven. Svaret blev nästan alltid: ”Vad tycker du själv?”.

Någon sa att min fars målningar var så starka i sin samhällskritik och undrade om vi diskuterade mycket politik och samhällsfrågor hemma. Men det stämde inte. Jag tror att han fick ur sig sina tankar och känslor i sitt måleri.

Min far fick aldrig uppleva en separat utställning med sina verk. Men ni har nu den möjligheten. Så kom och titta på min fars målningar och försök svara på hans fråga:

”Vad tycker du själv?”.


Petrus Andersson 26 juni 2023


Annika Wennberg - skulpturer i trä - Lilla galleriet


a-wennbergjpg


Förtrollad ande

På natten går jag ut och lägger mig på rygg i snön och tittar på fullmånen. Avståndet mellan oss är oändligt men rakt ovanför mig och genom allt ser jag månen. Jag mediterar och får energi. På dagen jobbar jag med mina experimentella skulpturer i trä.

Programblad-Hosten-2023-web.pdf