Hösten – 2022

Programblad-Hosten-2022.pdf

3 – 18 september


Jan-Erik Bergström Måleri & grafik


jeb-ansiktejpg
Ansikte, akrylmålning, 40 x 50 cm

Gillar ströva runt i naturen, känna årstidernas skiftningar; men i min bildvärld arbetar jag helst med människokroppar och ansikten.

Kallar därför den här utställningen ”försök till lek med kroppar och ansikten från min lägenhetsverkstad”Randi Leirnes  Hemmavid  - Måleri 


Sommar-i-Hambachskogenjpg

Sommar i Hambachskogen, målning, 40 x 50 cm

Jag är uppvuxen i Norrbotten men levt större delen av mitt liv i Östergötland. När ljuset kommer tillbaka efter vinterns får jag alltid ett sug av hemlängtan, fast jag vet inte riktigt vad jag längtar efter.


Det finns bilder jag återkommer till, skogarna, snön, ljuset. När jag resa ”hem” så kniper det till när jag passerar byar, ensamma hus, det låga ljuset, bensinstationer
Jag letar efter dom här känslorna och utforskar utkanter och spår av människor.
24 september – 23 oktober


Anna Höglund – I mitt lilla hus

Anna Höglunds bilderboksuniversum


a-hjpg
Anna Höglund, Didi och Gogo väntar på bussen


Anna Höglund räknas till en av Sveriges främsta bilderbokskapare. Hon ligger bakom många kända och älskade böcker, som till exempel

Didi och Gogo väntar på bussen, Thomas och Om detta talar man endast med kaniner.

Hon har också samarbetat med författare som Ulf Stark, Barbro Lindgren, Eva Susso och Gunnar Lindkvist. För sina böcker har hon belönats med bland annat Elsa Beskow-plaketten, Deutscher Jugendliteraturpreis, Augustpriset, Heffaklumpen och Astrid Lindgren-priset.

Anna Höglund skapar sina bilder analogt. Hon klipper och klistrar, blandar material och bygger upp modeller. I utställningen I mitt lilla hus  visas originalverk från bland annat  Om detta talar man endast med kaniner, Mannen som byggde ett hus, Didi och Gogo väntar på bussen, Alla frågar sig varför och Thomas.Anders Holmer – Original


holmerjpg
Anders Holmer, Original, teckningar


Original  

Verket ”Original” är ett öppet verk som han återvänt till och byggt på under 20 års tid. Det består av tusentals tuschteckningar av små figurer uppspikade på väggen.

”Det lilla formatet och hastigheten i tecknandet tillåter mig att gå bortom intellektets dömande blick och in i ett meditativt tillstånd. Mängden teckningar hjälper också till att skapa ett utrymme bortom bra och dåligt. En slags lek och dans utan mål och mening annat än att vistas i tecknandet just där och då”

 

Anders Holmer är en svensk bilderbokskonstnär verksam i Göteborg. Han har blivit nominerad till Augustpriset för sin bok ”Regn” Natur&kultur, 2018, Elsa Beskow plaketten, belönats med Ilon Wiklands stipendium, blivit utvald till The Original art Exhibit på museum of Illustration i New York City samt två gånger till Katalogen White Ravens av Internationale Jugendbibliothek och dPICTUS 100 outstanding picture books. Hans böcker är översatta till ett tiotal språk.


På vernissagedagen 24 september blir det musikunderhållning


Rimsnidaren och illustratören Anders Holmer och melodisnidaren Viktor Skokic slår i projektet ”Allt eller inget händer” för första gången sina huvud samman. Och med vilken knall de gör det! En varm, underfundig och innerlig knall som uppstår när Viktor sätter toner till Anders poesi. I samband med Anders Holmers vernissage på galleri Majnabbe framförs delar av repertoaren av en mindre, utvald, utsökt ensemble i en minikonsert för hela familjen. Där, det lilla formatet till trots, allt det roliga i livet händer. Och allt det sorgliga. Och allt det stora och allt det lilla. Ja allt möjligt händer, även när inget händer. Varmt välkomna när Anders Holmers diktskatt för alla åldrar tolkas av en av landets finaste röster och några av dess finaste musikanter, allt inramat av tusen och åter tusen av hans oemotståndliga bilder.

Medverkande:
Tomas von Brömssen - sång
Fabian Kallerdahl - piano
Viktor Skokic - kontrabas och tamburica

Om Anders Holmer och Viktor Skokic
Anders Holmer - poet och illustratör verskam i Göteborg. Augustprisnominerad 2018. Aktuell med den tysta bokna ”Farväl” (Natur & Kultur). Konsertens texter är hämtade ur böckerna ”Allting händer” och ”Inget händer” (Natur & Kultur).
Viktor Skokic - kompositör, arrangör och musiker verksam i Stockholm. Medverkar som kompositör, arrangör och musikerpå ett flertal Grammisnominerade produktioner samt på produktion som tilldelades Manifestgalans i kategorin Visa 2017. Aktuell med albumet ”Basement Music” (Jazzland Recordings).
29 oktober - 13 november


Elida Runeson – måleri


elida-taurusjpg
Elida Runeson, Taurus, målning, 30 x 40 cm

Mina bilder kommer från en inre värld som är bebodd av olika varelser. Jag arbetar intuitivt och bilderna har ofta en karaktär liknande nedskrivna anteckningar eller notiser. Varelserna i den inre världen är mycket närvarande. De vill till varje pris synas och höras i våran värld.
De bär på viktiga meddelanden, ibland vill de bara säga hej till oss. De uttrycker sina tankar och handlingar på ett koncentrerat sätt. Ibland viskar de, ibland är de högljudda. Varelserna ändrar form. De är elastiska, blir större eller mindre, ibland försvinner de helt i bilden.

Med hjälp av måleriet söker jag något, jag redan vet finns, men ännu inte känner till. Detta något vill komma upp på bildens yta, det vill ta form. I bilderna finns en närvaro av detta någon eller något, som betraktar oss. Bilderna är aldrig ett stumt objekt som blir betraktat utan ser tillbaka på oss och möter våra blickar. Ibland tänker jag mig att bilderna kan läsas som en slags lyrik.

Elida Runeson är utbildad på Bildkonstakademin i Helsingfors 2003-2008. Hon är verksam b.l.a Sverige, Norge, Finland och Tyskland och bor i Berlin sedan 2014.
Hon är representerad i Pävi Lipponens samling i Helsingfors, Finland.Leif Östling – måleri


Leif-ostling-hustakjpg
Leif Östling, Hustak, målning

Leif Östlings måleri talar till många genom sina tydliga och åskådliga motiv, det är en värld vi själva deltar och lever i, samtidigt arbetar han med intrikata problem av närmast filosofisk natur som har med rummets gestaltning att göra.
Där finns gatorna och byggnaderna i Göteborg återgivna med arkitektonisk noggrannhet där det breda och upplysta panoramat också innehåller skarpt sedda detaljer som ger bilderna en särskild närhet. Samtidigt finns också det dokumentära och även en ytterligare vision, utanför orden.

Leifs motivresa genom konsten är lång, den börjar i antiken med tolkningar av Pergamonfrisen, den visar vietnamesiska flyktingar, återger helt vanliga bruksföremål och varsamt inträngande porträtt av människor.
Det till synes helt vardagliga ges den ytterligare innebörd som bottnar i Leif Östlings eget öga som ger hans bilder ett alldeles eget och personligt uttryck.
19 november – 4 december


Tillströmning - Grafik i Väst 30 år


giv-loggajpg

Allt är inte bara svartvitt. Året var 1992 och ett gäng grafiker i Västsverige gick samman och bildade det som skulle bli Grafik i Väst, ett konstnärsägt galleri och en grafikbank nu omfattande ca 5000 originalgrafiska blad.

Idag består vår förening av mer än 200 medlemmar från när och fjärran. I 30 år har vi överlevt 
och det vill vi fira genom att visa vår grafik i en stor samlingsutställning. Hos oss finner du stor bredd i både tekniker och bildspråk, från det svartvita till det glödande färgstarka.