HÖSTEN – 202325 november – 7 januari, 2024

Knut Andersson - målningar - Stora galleriet


Kulturmaskinjpg

Knut Andersson. ”Kulturmaskin”. 1970-tal. Olja på duk.

 

Min far Knut Andersson - Konstnär, fårbonde

Så länge jag kan komma ihåg så målade min far. Det var hans stora intresse, hans passion! Han gick någon kvällskurs i Malmö konstskola på -50 talet. Annars var han helt autodidakt. Han målade nästan enbart på vinterhalvåret när det inte var så mycket arbete med jordbruket. Motiv och inspiration hittade han ofta i Dagens Nyheter. Han kallade sin stil kritisk realism eller social realism. Det är ofta ganska starka motiv med den lilla utsatta människan som kommer i kläm i det stora samhället. Det kan vara urbanisering, kriminalitet, krig och konflikter. Men ibland med inslag av humor och ironi.

Jag är uppvuxen med målningarna på väggarna i vårt hus. Min far fick alltid mycket beröm för sin teknik och utförande av gäster som kom på besök. Men ofta fick han frågor om vad han ville säga med motivvalet, om vilket budskap han ville förmedla till betraktaren. Min far var alltid extremt fåordig om sina tankar och idéer om motiven. Svaret blev nästan alltid: ”Vad tycker du själv?”.

Någon sa att min fars målningar var så starka i sin samhällskritik och undrade om vi diskuterade mycket politik och samhällsfrågor hemma. Men det stämde inte. Jag tror att han fick ur sig sina tankar och känslor i sitt måleri.

Min far fick aldrig uppleva en separat utställning med sina verk. Men ni har nu den möjligheten. Så kom och titta på min fars målningar och försök svara på hans fråga:

”Vad tycker du själv?”.


Petrus Andersson 26 juni 2023 
(En längre presentation av Knut Andersson finns för nedladdning längst ned på denna sida)
Annika Wennberg - skulpturer i trä - Lilla galleriet


a-w-nyjpg


Förtrollad ande

På natten går jag ut och lägger mig på rygg i snön och tittar på fullmånen. Avståndet mellan oss är oändligt men rakt ovanför mig och genom allt ser jag månen. Jag mediterar och får energi. På dagen jobbar jag med mina experimentella skulpturer i trä.


Programblad-Hosten-2023-web.pdf